Är du en samlare?

Företag, myndigheter och statliga verk behöver smarta arkiveringssystem för lagring av dokument och protokoll. Där finns det regler och stadgar för hur länge sådant ska sparas. Men även som privatperson är det viktigt att spara sina favoriter så att de håller sig fina länge. Det kan gälla gamla årgångar av Kalle Anka eller någon handarbetstidning man har prenumererat på under lång tid. Man kan ha ärvt en riktigt gammal, fin bok, som man vill behålla. Kanske behöver den lagas. Har du någon trasig, antik dyrgrip liggande oåtkomlig i en gammal låda på vinden? Då kan det vara en bra idé att ta kontakt med ett bokbinderi för att få hjälp med restaurering och arkivering.

 

Årsinbindningar och arkivering av protokoll

Föreningar och myndigheter behöver spara protokoll. Man måste lätt kunna komma åt även äldre information, och man behöver därför en hållbar arkivering. Oavsett om det gäller bokföringspapper eller tidskrifter, finns en lösning för varje behov. Har man ett specialintresse är det viktigt att man lätt kan hitta i sina papper. Ibland ser man hur folk samlar på högar med tidskrifter och bara slänger ner dem i gamla kartonger. Det är varken snyggt eller ekonomiskt. Det är bättre att låta binda in årgångar av det man vill spara och är rädd om. Man kan välja bland många olika sorters kvaliteter och band i olika prisklasser, t.ex. skinnband eller klotband.

 

Bokbinderi med kvalitet

Man bör välja ett bokbinderi som har en anrik tradition av att arbeta med kvalitet och som även är förtrogna med normerna enligt Svensk Standard, SIS, och Riksarkivets speciella föreskrifter. Det handlar om ett äkta hantverk, och därför kan man få experthjälp med materialval så att man sparar sina värdefulla böcker och tidningar på bästa sätt. Ibland behövs specialtillverkade företagslösningar. Vill man till exempel ha konstmappar, går det också att ordna.