Glaukom: Diagnos och behandling av ögonläkare

29 augusti 2022 Helen Johansson

editorial

Allvarlig ögonsjukdom

Glaukom är en vanlig ögonsjukdom som kan leda till blindhet om den inte behandlas. Den orsakas av en ökning av trycket i ögat och kan skada synnerven. Om du upplever något av symtomen på glaukom är det viktigt att du träffar en ögonläkare så snart som möjligt för diagnos och behandling. I det här blogginlägget kommer vi att diskutera diagnos och behandling av glaukom hos ögonläkare i Stockholm.

image

Få behandling i tid

Det finns två huvudtyper av glaukom, öppenvinkelglaukom och vinkelglaukom. Öppenvinkelglaukom är den vanligaste typen och har vanligtvis inga symtom i de tidiga stadierna. Vinkelstängningsglaukom är mindre vanligt men kan vara allvarligare eftersom det kan orsaka plötslig synförlust.

Ophthalmologer kan diagnostisera glaukom genom en omfattande ögonundersökning. Detta inkluderar kontroll av det intraokulära trycket, synnerven och synfältet. Om du har glaukom kommer ögonläkare att samarbeta med dig för att skapa en behandlingsplan. Denna kan omfatta mediciner, laserkirurgi eller traditionell kirurgi. Målet med behandlingen är att sänka det intraokulära trycket och förhindra ytterligare skador på synnerven.

Om du får diagnosen glaukom kommer ögonläkaren vanligtvis att skriva ut ögondroppar för att sänka trycket i ögat. I vissa fall kan det också krävas en operation. Typen av operation beror på hur allvarlig sjukdomen är.

Om du har glaukom är det viktigt att du regelbundet träffar din ögonläkare för uppföljning. På så sätt kan man se till att sjukdomen hanteras effektivt och att eventuella förändringar följs upp.

Om du är orolig för din syn ska du boka tid hos en ögonläkare. Ögonläkare i Stockholm är välutbildade och erfarna i att diagnostisera och behandla glaukom. Med tidig diagnos och behandling kan du skydda din syn och bibehålla din livskvalitet.

Hoppas du gillade detta blogginlägg och dela gärna med dig till vänner och familj som du tror skulle ha användning av informationen. Tack för att du läste!

Fler nyheter