Tjänstepension för företagare: En guide till avsättning

13 juli 2023 Maja Bergman Lindberg

Tjänstepension är en viktig del av din framtida ekonomiska trygghet. För dig som företagare fungerar det lite annorlunda jämfört med för anställda. Som företagare behöver du själv ansvara för att sätta undan pengar till din pension, och detta görs genom avsättningar till tjänstepension.

Varför är avsättning till tjänstepension viktigt?

Avsättning till tjänstepension är viktigt eftersom det ger dig som företagare möjlighet att bygga upp ett pensionssparande. Tänk på tjänstepension som en investering i din framtid. Med åren kan dina avsättningar växa och ge dig en tryggare ekonomisk framtid.

Hur fungerar avsättning till tjänstepension?

Avsättningar till tjänstepension görs normalt genom att du som företagare avsätter en del av företagets vinst. Hur mycket du kan avsätta beror på företagets vinst och din inkomst från näringsverksamhet. Regelverket kring detta kan vara komplext, och det kan vara klokt att ta hjälp av en revisor eller pensionsrådgivare för att säkerställa att allt görs korrekt.

avsättning till tjänstepension

Skattefördelar med avsättning till tjänstepension

En stor fördel med avsättning till tjänstepension är att den är avdragsgill. Det innebär att de pengar du sätter undan till tjänstepensionen kan dras av från företagets skattepliktiga inkomst. På så sätt kan du minska företagets skatt, samtidigt som du bygger upp ditt pensionssparande.

Val av tjänstepensionslösning

Det finns många olika lösningar för tjänstepension att välja mellan, och det kan vara en god idé att ta hjälp av en pensionsrådgivare för att hitta den lösning som passar bäst för dig och ditt företag. Några saker att överväga när du väljer tjänstepensionslösning inkluderar avgifter, avkastning och flexibilitet.

Tjänstepension och anställda

Om du har anställda i ditt företag kan det också vara viktigt att tänka på tjänstepension för dem. Som arbetsgivare har du ett ansvar att erbjuda tjänstepension till dina anställda. Även här gäller att det finns olika lösningar att välja mellan. Att tänka på tjänstepension och att göra avsättningar för den kan verka överväldigande, men det är en viktig del av att säkerställa din ekonomiska framtid som företagare. Genom att ta hjälp av professionella rådgivare och att ta dina avsättningar på allvar kan du se till att du har en trygg pension att se fram emot.

Läs mer på afaforsakring.se

Fler nyheter