Från en sjukgymnast i Köping till ett liv i hälsa

07 juni 2022 Mikael Barani

editorial

Det går inte att gömma sig för åldern. Ju mer avstånd man lägger mellan sig själv och datumet då man fyllde 30 ju mer märker man av att man blir äldre. Särskilt där runt 40-årsåldern då det verkligen börjar kännas att man inte är ung längre.

Man måste bli mer taktiskt och förebyggande i sin livsstil och se till att reparera de val man har gjort som kanske inte har varit till ens favör. För även om det aldrig är försent att börja förbättra sig är det runt 40 som man fortfarande har en viss flexibilitet kvar – både fysisk och mental – för att verkligen ta tag i saker.

Ta ansvar för hälsan

För desto äldre man blir desto mindre är man benägen att faktiskt vilja göra något åt sin situation. ”Det är svårt att lära gamla hundar sitta” och allt det där. 

Istället väljer man kanske att dras med något tills det blir alldeles försent. Plötsligt sitter man där och gör övningar hos en sjukgymnastik i Köping, något som man kanske aldrig hade tänkt sig.

fysioterapeut

Nu är det förstås skönt att möjligheten att gå till en sjukgymnast som Slottspraktikern existerar men det gäller också att ta sitt eget ansvar i ekvationen. Vi sitter alla alldeles för stilla, äter alldeles för mycket socker och kolhydrater och ser inte till vår mentala hälsa lika bra som vi borde. Det behöver inte heller vara särskilt svårt att göra något åt detta: börja med att ta en promenad. Börja med att låta bli att köpa den där påsen gotte i butiken.

Visst kommer det att leda till något av en inre strid när man börjar gå emot gamla ovanor men med små steg så vinner man loppet i längden. Tar man däremot i för hårt i början är risken stor för att man ger upp.

Utmaningen måste vara just precis bortom ens bekvämlighetsgräns för att man ska öka sina chanser att lyckas.

Fler nyheter