Golf är en sport för alla
Golf är en av landets största individuella sport med en halv miljon aktiva medlemskap. Nästan var tjugonde svensk är golfare. Det är en sport som förr hade rykte om sig att vara en snobbsport, till att idag vara en folksport. Ändå är den för den oinvigde ett mysterium med sina många tekniska termer, olika typer av klubbor och ett så kallat handikappsystem som skvallrar om hur erfaren en golfare är. Bortsett från klubborna finns dessutom hundratals klubbar runt om i landet som man kan bli medlem i. En golfbana består av olika hål. Vanligtvis 9 eller 18, som vart och ett har olika svårighetsgrad.
Stor apparat som skall fungera
Klubbarna och deras banor ligger ofta naturskönt och kräver ganska stora ytor. Ett enskilt hål kan vara flera hundra meter långt varför många ser golf som en motionsform. Som på Skinnarebo G&CC, en golfklubb i Jönköping, brukar det erbjudas en rad tjänster och bekvämligheter. Golfshoppen brukar tillsammans med restaurangen vara givna samlingspunkter före eller efter en rond på banan. Olika övningsanläggningar där man som golfare kan träna och finslipa swingen är vanligt. En golfklubb har ofta anställd personal för att sköta de milslånga gräsmattorna och ta hand om medlemmarna.
Varje golfares dröm
Utöver själva speltekniken man som golfare bör behärska i olika situationer, är sportens regelverk omfattande. Det handlar om allt ifrån uppförandekoder till säkerhet och hur man, exempelvis, gör när man slagit bort och inte hittar sin boll. Kanske har den hamnat i ett vattenhål eller försvunnit ut i skogen. Golfspelet går ut på att med så få slag som möjligt få i sin boll i koppen, det vill säga det hål som är placerat på greenen. Att göra hole-in-one är varje golfares dröm. Så klart finns det regler för hur man beter sig då och kanske firas det lite extra.