Grå starr allvarligare och vanligare än vad många tror

05 december 2022 Staffan Ehrlin

editorial

Grå starr allvarligare och vanligare än vad många tror

Grå starr är en allvarlig ögonsjukdom som kan leda till synförlust. När du får grå starr blir linsen blir grumlig och otydlig och du får problem att se. Grå starr beror vanligtvis på åldersförbeningar, men det kan också bero på andra sjukdomar eller skador. Det finns inget botemedel mot grå starr, men den kan behandlas med laseroperation eller glasögon. Man kan förebygga genom att bära solglasögon, äta en hälsosam kost med mycket frukt och grönsaker, ta hand om eventuella ögonsjukdomar som glaukom eller diabetes och genom att regelbundet undersöka ögonen. Det är viktigt att upptäcka grå starr tidigt, så om du har symtom som suddig syn eller ökad ljuskänslighet ska du genast gå till din läkare. Med rätt behandlingsplan, kan grå starr hanteras så att du kan behålla din syn

grå starr

Genom att förstå grå starr, dess orsaker och behandlingsalternativ kan du se till att du gör det bästa för att bevara din ögonhälsa och syn. Att ta sig tid att få professionell rådgivning från en läkare är det bästa sättet att se till att dina ögon är friska och fungerar korrekt. Ta inga risker med dina ögon, få den hjälp du behöver för att hålla din syn frisk och skarp. Det finns många mottagningar runt om i Sverige att söka råd från.

Sök rådgivning vid första symtom

Den här artikeln ska inte tas som professionell medicinsk rådgivning. Om du upplever några symtom som har med grå starr att göra bör du söka råd hos en kvalificerad sjukvårdspersonal. Den här artikeln är endast avsedd för informationsändamål.

Genom att förstå grå starr, dess orsaker, förebyggande åtgärder och behandlingsalternativ kan du se till att du gör det bästa du kan för att bevara din ögonhälsa och syn. Kontakta en mottagning som specialiserat sig på grå starr, som Lamera Medical. 

Fler nyheter