Hur många windows finns det i världen?

06 september 2021 Lily Hansen

Det kan vara väldigt svindlande att tänka på hur många fönster det egentligen finns i världen. Om man uppskattar att det finns mellan fem och tio fönster i varje bostad i världen kan man dock räkna på det. Det sägs finnas omkring 1,6 miljarder hus eller bostäder i världen. Så med hjälp av lite multiplikationsmagi kan man snabbt räkna ut att antalet fönster i världen borde landa på runt 6,6 miljarder. I runda slängar, förstås. 

Men i verkligheten är det förstås betydligt fler fönster än så. Det är ju naturligtvis inte bara bostäder som har fönster. Alla byggnader har fönster. Kontor, frisörsalonger, korvkiosker, bibliotek. Alltihop. Det finns fönster överallt. Lägg därtill alla bilar, bussar, tåg och annan infrastruktur som också har fönster. De där 6,6 miljarderna låter plötsligt som en liten piss i Mississippi om man tänker på hur många fönster det egentligen borde finnas i världen. 

 

Hus utan fönster är en ryslig tanke

Att sälja ”windows, som det heter på engelska, borde därför vara en riktig guldgruva. Det byggs ju hela tiden nya byggnader. Och som det konstaterats behöver alla naturligtvis fönster. Det är ett behov som aldrig stillas. Man kanske skulle ge sig in fönsterbranschen? Eller så lutar man sig bara tillbaka och njuter av alla som redan befinner sig i den och gör ett himla bra jobb. Skördar branschens frukter, så att säga, utan att själv lyfta ett finger. 

Det finns nog ingen som inte uppskattar jobbet som görs. Som sagt, alla behöver ju fönster. Och alla vill ha fönster. Alla vill ha länken till det som finns på andra sidan väggen. Det är en viss frihetskänsla att titta ut genom ett fönster. Eller åtminstone får fönster en att känna sig mindre instängd. Man riktigt ryser av tanken på att bo i ett hus utan fönster. Håller du inte med? 

Fler nyheter