Personliga assistenter gör skillnad!

Att jobba som personlig assistent innebär att du hjälper någon med funktionshinder att leva ett bra liv. Ungefär 80 000 – 90 000 personer i Sverige är sysselsatta inom den här delen av vården. Arbetstiderna kan variera och det är vanligt att jobba även kvällar, helger samt nätter. Att jobba som personlig assistent gör stor skillnad för assistanstagaren. Tack vare ditt stöd får personen möjlighet att leva ett aktivt liv.

 

 

Ett varierande jobb

Arbetsgivaren kan vara antingen kommunen, ett privat företag eller assistansanvändaren själv. Arbetet utförs hemma hos assistanstagaren samt ute på de aktiviteter som den personen brukar göra. Detta varierar från person till person. En del har kanske någon form av dagsaktivitet som de går på. Andra vanliga saker är att följa med på läkarbesök, gå på stan och fika och att åka till badhuset. Mycket av stödet utförs i hemmet. Du är ett stöd vid till exempel matlagning, hushållsarbete och personlig hygien. Att jobba som personlig assistent är ett givande arbete. Att arbeta så tätt med en person och hitta på saker tillsammans ger möjlighet till mycket glädje i tillvaron för er båda.

 

Vem jobbar som personlig assistent?

Det krävs ingen formell utbildning för att bli personlig assistent. Assistanstagaren väljer själv vilken utbildning de kräver att assistenten ska ha. I och med att du jobbar nära en annan person är det en fördel om ni har en bra personkemi. Ibland har assistanstagaren vissa behov eller önskemål som du behöver uppfylla. I och med att du jobbar hemma hos en person, ställer det krav på en del anpassningsförmåga. Om personen till exempel har husdjur, är det viktigt att du inte är allergisk mot dem. Om personen å andra sidan själv är allergisk, kanske det inte kommer fungera om du har pälsdjur hemma. Sådana omständigheter brukar vara tydliga och du får information om det redan i rekryteringsprocessen.