Sköt om dina tänder på rätt sätt

Redan tidigt i livet brukar vi få lära oss om hur viktigt det är att sköta om våra tänder och att en lagad tand aldrig kommer att vara lika bra som en som inte blivit lagad. Trots detta är det många som tycker att det här med tandvård är jobbigt och mest ett nödvändigt ont, och som slarvar med att borsta tänderna och använda tandtråd. Men hur ska man egentligen sköta tänderna för att bibehålla en så god tandhälsa som möjligt och undvika hål?

Något som är viktigt att göra regelbundet är att gå till en tandläkare. Vanligtvis blir man kallad till undersökning någon gång om året, och då är det viktigt att se till att gå dit även om man tycker att det är obehagligt. Med en tandläkares hjälp kan man upptäcka eventuella hål i tid och slippa värre obehag i framtiden. Om man inte är nöjd med tandläkaren man går till kan man alltid byta till en annan. Är man rädd för att gå till tandläkaren så finns det vissa som är specialiserade på patienter med den typen av problematik. Har man problem med sneda tänder kan man till exempel gå till http://www.letandreglering.se/ för en reglering. 

Man bör borsta tänderna två gånger om dagen i minst två minuter. Det är endast fyra minuter av ett helt dygn och alltså inget som tar särskilt mycket tid om man tänker efter. Efteråt bör man också komplettera med tandtråd för att det ska bli extra rent mellan tänderna. Tänk också på att inte skölja munnen med vatten efter att ha borstat tänderna då fluoret riskerar att sköljas bort istället för att motverka karies. Efter att man ätit bör man vänta i en halvtimme innan man borstar tänderna eftersom syran som bildas gör så att tandytan luckras upp något och behöver få tid att hårdna igen efter maten. Hinner man inte vänta så länge är det bra att skölja tänderna noggrant efter måltiden så neutraliseras syran något.